Veel gesnotter en gekwijl over paspoorten

Ik heb gisteren met veel bewondering gekeken hoe Mark Rutte tijdens zijn 1e Kamerdebat als premier een zee vol glibberige kwallen, gekwiekste haaien en andere bijvangst aan boord van het eerste Kabinet Rutte wist te halen. Chapeau!

Het ging nog wel bijna mis bij het onderwerp over het dubbele paspoort van Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Mede op aanzet notabene van het CDA (van je vrienden moet je het hebben) ontwaakte een schijnbare dubbele moraal rond deze kwestie. Eerder was Rutte nog een tegenstander van de dubbele nationaliteiten van PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak in 2007 geweest, maar waarom nu niet, wilde de watertandende oppositie weten?

Na een spervuur van vragen van “Saint” Pechtold, “Tomaatje” Roemer, “Sneaky” Halsema en “Pufffff Daddy” Cohen werd het Rutte slinks ontfuntseld dat hij onderscheidt maakte op grond van nationaliteiten: ‘.. dat zou onderwerp van discussie kunnen zijn geweest’. Daarmee impliceerde hij dat iemand met een Turks of Marokkaans paspoort niet automatisch tegen eenzelfde maatstaf dient te worden aangehouden als een Zweedse. De oppositie stuiterde welhaast van plezier .. “Bloeeeed, gliibbbbbbbeerrrr, blooooeeed!”. Het werd een navrante vertoning!

Maar is het vreemd dat Rutte geen enkel bezwaar zag in de dubbele nationaliteit van de ooit op 7-jarige leeftijd uit Zweden geëmigreerde Marlies? Afgezet tegen de mogelijk ongewenste aspiraties en politieke achtergronden van Aboutaleb en Albayrak? Socialisten houden alleen van appels, niet van peren. En dus negeerde ze elke context, waarbinnen Rutte zijn uitspraak trachtte te nuanceren. Als snotterige haringen in een ton spetterden de socialisten vanachter de interruptiemicrofoon hun verbolgenheid over Rutte heen.

Rutte had gewoon gelijk dat er wel degelijk een verschil is tussen een dubbele nationaliteit van iemand uit een land met een onberispelijke reputatie, versus mensen die uit landen komen waarmee we politiek op een gespannen voet leven. Dat is een zinvolle context, en politiek prima te verdedigen. Toch heeft dat er een onnozele Amsterdammer niet van weerhouden om een aanklacht tegen Rutte in te dienen wegens discriminatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s