De Kondratieff-golf en de huidige crisis

Vanmiddag een leuk gesprek gehad met onze (inmiddels gepensioneerde) accountant Steef Stolp over de huidige crisis. Dagelijks worden we gebombardeerd met slecht nieuws: aandelen die dalen, oplopende werkloosheid, het stilvallen van de economische groei, massale huisonteigeningen (in de VS) en faillissementen. Er zijn 1001 redenen aan te geven voor de huidige malaise, maar was die nou zó onvoorspelbaar?!

Steef vertelde dat hij – inmiddels toch al wat jaartjes geleden –  tijdens zijn studie economie onderwezen was over de Kondratieff-golven. Kondratieff was een Russische econoom, die vaststelde dat er een terugkerende golfbeweging van 50-55 jaar is, waarin de wereldeconomie opleeft en weer inzakt. Dat opleven en inzakken noemen economen respectievelijk een bull market en een bear market.

In lijn met de berekeningen van Nikolai Kondratieff zitten we momenteel in de bear-beweging (winter) van de 5e cyclus, breed aangeduid als het Informatietijdperk. Ofwel, na 25-30 jaar van economische groei – sinds 1971 – zijn we reeds lang en breed in een periode beland van economische krimp. Dit zal doorlopen tot 2014/2016 (volgens Sogeti althans, want ik denk zelf dat moment dit pas rond 2020-2022 ligt), waarna de volgende periode van groei kan beginnen.

Daarbij komt dat we ons thans ook nog qua conjuctuur (korte-termijn periode van ~7 jaar) in een bear market bevinden. Deze optelsom van de korte en de langetermijn bear-bewegingen verklaart ook precies waarom we ons momenteel in zulk zwaar weer verkeren – het is een superdepressie! Bereid je dus maar voor op nog een aantal jaren van krimp en grote economische en maatschappelijke onzekerheid cq. crises!

Het positieve van dit alles is dat Kondratieff concludeerde dat het kapitalisme altijd overleeft. Dit tot irritatie van Stalin, die Kondratieff het onderzoek had laten uitvoeren en natuurlijk liever zijn gelijk zag in het eindige van het kapitalisme.

Toch gek dat de Kondratieff-golf zo weinig genoemd wordt in de media. Het verklaart een hoop ..

P.s. In een andere context vond ik de theorie van de Kondratieff-golf nog wel terug in een artikel van Sander Duivestein uit 2009: “Testen in de nieuwe wereld”. Daar heb ik het plaatje ook van geleend.

Advertenties

4 thoughts on “De Kondratieff-golf en de huidige crisis

  1. Pingback: Fossiele brandstoffen zijn niet alleen eindig, ze worden onze ondergang! « Clearvision

  2. U schrijft “Toch gek dat de Kondratieff-golf zo weinig genoemd wordt in de media. Het verklaart een hoop.. ” Doelt u dan op het nonchalante gedrag van bankiers wat betreft hun kennis van economie. Want dit hadden ze toch moeten zien aankomen. Bovendien had iedere econoom hen hiervoor kunnen waarschuwen. Doelt u misschien op deze hebberigheid en daardoor roekeloosheid vanwege het domweg negeren van deze economische wetmatigheden?

    • Ook mijn eigen accountant was verbaasd over het massaal negeren van deze langegolf theorie – het was namelijk gewoon onderdeel van zijn opleiding. Overigens hadden de Nederlandse economen Jacob van Gelderen en Salomon de Wolff al in 1913 berekend dat de langegolf conjuctuur valide was, maar publiceerden in het Nederlands en kregen pas erkenning na de publicatie van het boek “Het economisch getij. Bijdrage tot de verklaring van het conjunctuurverschijnsel” uit 1929. Maar zoals gewoonlijk: de markt laat zich moeilijk voorspellen, maar des te gemakkelijker achteraf verklaren. We zullen dan ook de toekomst moeten afwachten om het heden te beoordelen.

  3. Pingback: Gematigd optimisme voor de komende 3-4 jaar « Clearvision

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s