Waarom Occupy Wall Street niet overleefd ..

De deelnemers van Occupy Wall Street maken geen geheim van hun motivatie: de balans tussen de 1% extreem rijken en 99% armen is volledig zoek. De slogan: “We are the 99%” klinkt mooi, maar waar praten we precies over?

IRS - Income of top 50% of US earnersEen Amerikaans rapport van de IRS berekende onlangs dat dat ‘extreem rijk’ nog wel meevalt: als je meer dan $343.927 per jaar verdiend, behoor je al tot die 1%. Het gaat dan om 1,4 miljoen Amerikanen, die gezamelijk 17% van het belastbaar inkomen in de VS verdienen. Ofwel 1/6 deel van het totale inkomen. Die rijkdom is vooral geconcentreerd rond New York (44%). Maar opvallend genoeg gaat het hierbij niet (alleen) om banen in de financiële wereld, maar om topondernemers, dokters, advocaten, managers en supervisors.

Opvallender in het rapport is dat de top 50% in de VS in ieder geval $32.396 belastbaar inkomen heeft. En dat zijn dus geen arme mensen! Dat verklaart ook dat de slogan “We are the 99%” over het geheel genomen weinig mensen beïnvloedt: minimaal 50% heeft het zo slecht nog niet en komt dus niet in beweging!

Dat neemt niet weg dat 1:6 Amerikanen, ruim 45 miljoen mensen, inmiddels wel in armoede leeft! People are drowning ..En die armoede stijgt tot recordhoogtes. Daarmee staat de VS op hetzelfde nivo als Chili. Tegelijk blijkt dat veel van die mensen murw geslagen zijn: zij zullen waarschijnlijk niet snel grootschalig in beweging komen.

Kortom, in de praktijk blijkt de Occupy Wall Street beweging niet alleen de verkeerde groep getroffenen (99% blijkt 17%) aan te spreken, maar zich ook nog eens op een te beperkte groep rijken te richten (de financiële wereld). En de mensen, die echt getroffen zijn door armoede is te klein en te neergeslagen om in verzet te komen.

In mijn ogen zal er dan ook pas echt een ommezwaai volgen als méér dan 50% van de Amerikanen zodanig getroffen worden door de crisis dat een massale opstand onvermijdelijk wordt. Maar of we dat in de komende 2 jaar nog gaan zien, betwijfel ik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s