Gematigd optimisme voor de komende 3-4 jaar

Sinds de recordhoge olieprijs in 2008, met als dieptepunt het omvallen van de bankreus Lehman Brothers, zijn we gewend geraakt aan een constante reeks negatieve berichtgevingen: verliezen op de beurzen, ontslagen, reorganisaties, faillissementen, scheidingen en zelfs zelfmoorden. Ook voor 2012 zijn de voorspellingen ronduit somber. Maar kloppen die voorspellingen wel?

Vanuit een kort-conjuctureel perspectief kun je immers met een redelijke stelligheid beweren dat de huidige crisis begin volgend jaar omslaat in een licht herstel. Het vorige omslagpunt naar de huidige bear-beweging (krimp) lag immers in juni/juli 2008 en dus zal het volgende omslagpunt liggen rond januari 2012. Een korte conjuctuur duurt 7 jaar. Ofwel, we staan bijna aan het begin van een bull-periode (groei) van 3-4 jaar!

Betekent dat dan dat we weer gaan groeien?

Nee, helaas. Het lang-conjuctureel perspectief toont aan dat we in een doorlopende beweging zitten van een depressie naar een regressie. Ofwel, de komende 3-4 jaren zal er welliswaar een lichte opleving zijn, maar het is slechts de opmaat naar een nog veel zwaardere periode. Toch is het fijn om te weten dat we even een paar jaar niet uitsluitend negatieve verhalen hoeven aan te horen. Denk bijvoorbeeld aan de beursgang van Facebook volgend jaar: dat zal achteraf bekeken zo’n turningpoint zijn, waarin een nieuw geloof in de economie ontstond.

Van het informatietijdperk naar het ideëentijdperk

De langegolf beweging toont aan dat het huidige informatietijdperk, wat begon in 1971, over circa 50 jaar zal overgaan in het ideëentijdperk (~2021). We bevinden ons zoals eerder geschreven in de depressie van het informatietijdperk en gaan na pakweg 4 jaar over in de regressie van het huidige tijdperk. Die periode zal worden gekenmerkt door een nog grotere chaos, paniek en ontbinding: het is dan ook het slotaccoord van een door intelligentie (IQ) gedomineerde tijd.

Na 2020 zullen we aanvoelen dat we alleen in harmonie met de natuur en met elkaar kunnen overleven. Intelligentie zonder emotie is ten dode opgeschreven. De sterke opkomst van de social media is daar al een voorbode van, maar door overheidsbemoeienis zal die in de komende jaren eerst nog flink wat dreunen oplopen voor het ons als mensheid zal dienen. Door het loslaten van de rede zal er ruimte onstaan voor inspiratie (EQ): de verwachting is dat ontdekkingen elkaar dan snel zullen opvolgen. De mensheid maakt reuzensprongen, en we maken ze met elkaar. En niet langer ten koste van elkaar.

Niet in lijn met economen

Ik besef me heel goed dat ik met deze opinie bijna lijnrecht tegenover de voorspellingen van de meeste economen kom te staan. Dat er nog altijd particulieren, bedrijven, banken en overheden kunnen en zullen omvallen is onvermijdelijk – de crisis heeft diepe sporen achtergelaten en voor sommigen komt het herstel alsnog te laat. Toch geloof ik dat het positieve sentiment in 2012 zal gaan overheersen – noem het een ingeving, onderbouwd met een gezond verstand.

Advertenties

3 thoughts on “Gematigd optimisme voor de komende 3-4 jaar

 1. Hi Edwin, ik heb net op FB een babbel geplaatst. Ik ga deze nu herhalen hier!
  Ik heb genoten tijdens het lezen en nu nog!

  Hi Edwin Korver, hier ben ik even terug … heb net je tekst gelezen … WOW dat is nu precies wat ik al tijden roep naar iedereen!! dezelfde bewoording (jij hebt het dan wel heel mooi verwoord) .. kijk: dat maakt mij gelukkig! we hebben een tijdperk gehad waar technologie voorwaarts moest en nu moet de balans komen en de spirituele waarden als een raket gelanceerd worden. ik hou van deze vooruitgang ook al moeten we stappen extra zetten, dat is goed voor onze creativiteit! ‘De mensheid maakt reuzensprongen, en we maken ze met elkaar. En niet langer ten koste van elkaar.’ JAZEKER!! en de wereld heeft daar mensen die de kar trekken voor nodig, en leiders hierin zijn zij die ten dienste willen staan van de anderen! en visie hebben, weten, begrijpen en blijven geloven want het zal ook de sterkte van de geest, onze innerlijke kracht zijn die de sprongen mogelijk maken!
  Edwin dank voor deze spontaan opgewekte energieboost. Ik bruis altijd al doch deze ‘overeenkomst’ doet goed, maakt het binnenste warm en geeft aanzet om weer een jump te maken.
  Dankzij de connecties die we allemaal hebben via social media platformen kunnen we elkaars energie voeden en hoog houden, elkaar aanvullen en respecteren om onze verschillende en verscheidene kwaliteiten! Dat is het pad van de mens … grenzen verdwijnen … we zijn met zn allen op weg naar een volgend level en dat wordt tijd!
  Ik wens je alvast een heel fijne start van het weekend! Geniet van elk moment en van alle mensen die je omringen met goede intenties. En indien je nog dergelijke teksten of tips wenst te delen, meer dan van harte welkom!
  groet 🙂
  Sara.

  • Mooi gezegd: met z’n allen op naar het volgende level! Die beweging is al gaande. Denk maar aan WikiLeaks, de Occupy-beweging en de opkomst van de social media. Er zal echter nog wel wat water door de rivier moeten voordat mensen niet langer zichzelf maar de relatie tot elkaar en de omgeving centraal stellen. Gelukkig kom ik online genoeg mensen tegen, die wel verder kijken en begrijpen welke stappen we moeten nemen om naar het volgende level te bewegen. Niet dat we anders kunnen: de natuur is dwingend.

 2. Inmiddels is duidelijk dat Nederland in het eerste kwartaal weer een beetje is gegroeid en daarmee uit de recessie is. Een tweede dip, die begon na de zomer in 2011. Het is echter een voorzichtig herstel, maar er zit schot in – http://www.telegraaf.nl/dft/12429317/__Nederland_uit_recessie__.html

  Verwacht zelf dat u en ik eind 2012 pas het verschil zullen merken. Wees ook daarna terughoudend met financieringen, want het herstel zal hooguit 3-5 jaar duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s