Gaat u ondernemen of blijft u kruidenieren in 2012?

Ondanks dat het nog ruim een week tot kerst is valt de luwte in wenskaarten me op. Zijn we minder populair? Vast niet. Het is crisis en velen zijn begrijpelijkerwijs niet in de beste stemming om een feestje te vieren. Toch is er alle reden om opgewekt te zijn ..

Ik volg de economie al jaren op de voet. Begrijp de crisis in zijn fundamenten. We zitten sinds de zomer van 2008 in een flinke baisse. Dat klinkt dramatisch, maar het hoort bij een economie: er zijn geen bergen zonder dalen!

De vorige baisse, de internetbubbel van 2000, heeft ons privé en zakelijk hard geraakt. Het was ons eigen schuld: we hadden in het jaar ervoor net een boel vreemd vermogen aangetrokken en dan ben je kwetsbaar. Maar het heeft gemaakt dat we in de hausse – die daarop volgde – de groei uitsluitend uit eigen middelen zijn gaan financieren. Toen de volgende baisse kwam, in 2008, waren we voorbereid. Een ezel stoot zich geen tweede keer ..

Hoe voldaan het ook voelt om deze crisis te hebben overleefd, het blijft vreselijk om te zien hoe anderen (hebben) moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Een vingerwijzing van mij zult u dan ook niet lezen: iedereen heeft recht op zijn eigen leermomenten. Hoe pijnlijk ook.

Maar zoals ik in mijn vorige blogpost al schreef: het einde van de huidige baisse is op komst. Europa zal in de komende weken een paar moeilijke knopen doorhakken. De verschillen tussen de zuidelijke en noordelijke economiën kunnen simpelweg niet blijven voortbestaan in een duurzaam Europa.

Tegelijk zijn consumenten nog nooit zo bereikbaar geweest als nu via de social media. De vraag is: blijft u als een kruidenier achter de toonbank staan tot de consument u aanspreekt, of doet u een stap naar voren en neemt u deel aan de sociale revolutie. Ofwel blijft u kruidenieren of gaat u ondernemen in 2012?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s