Ga niet langs Start. U ontvangt geen dividend!

Vanmorgen op de radio gaf ik een toelichting op het gebruik van Twitter en andere sociale media bij de verspreiding van nieuws. Normaliter bespreek ik ook een gadget. Bij terugkomst op kantoor werd ik gebeld door een bevriende ondernemer die het niet meer kon bolwerken en de handdoek in de ring gooide. Ruim in de vijftig, met hart-en-ziel jarenlang geploeterd voor weinig. Wat rest is de bijstand en een periode van 5 jaar schuldsanering. Keihard!

Sociale armoede
Misschien was het deze combinatie (sociaal, gadgets en opgeven) die me vanmiddag even teveel werd. Want is het niet een archetype van sociale ‘armoede’ dat we ons enerzijds suf kopen aan zinloze gadgets en anderzijds hardwerkende ondernemers keihard de stront in laten zakken?

Vangnet
Ik ben misschien een a-typische neoliberaal: in de zin dat ik geloof in een vrije markteconomie met gelijke kansen voor iedereen, maar niet zonder een rechtvaardig sociaal vangnet. Wie nu als ondernemer struikelt, krijgt niets.

Geen dividend
Dat vooruitzicht ‘de angst voor het niets’ vormt de onbewuste drijfveer om te blijven knokken als het tegenzit. Prachtig. Maar als het niet lukt, dan rest een graf zonder praal. De Monopoly kaart is genadeloos: “Ga niet meer langs Start. U ontvangt géén dividend”.

Kanjers
Als je dan leest dat van de ruim 700.000 ZZP’ers er ca. 200.000 mannen en vrouwen onder het minumum (armoedegrens) leeft, dan kun je toch niet anders dan een diep-diep-diep respect opbrengen voor die kanjers!

Moet je je overigens eens voorstellen wat er gebeurt als die zo-goed-als-verdrinkende ZZP’ers en kleine ondernemers zich massaal voor een uitkering gaan aanmelden? We zouden met z’n allen over de rand van de afgrond denderen.

Collectieve regeling
Mijn pleidooi hier is dan ook om ondernemers een rechtvaardig sociaal vangnet te bieden, gelijkwaardig aan dat van werknemers. Dat hoeft niet persé vanuit de overheid. Het kan ook prima collectief. Bijvoorbeeld in de vorm van een fonds, waarin je als ondernemer iedere maand een bedrag stort. Als je inkomen dan wegvalt, al dan niet na een gedwongen bedrijfsbeëindiging, dan zorgt dat fonds voor een aanvulling op de bijstand voor bijv. de eerste 6 maanden.

Borgstelling
Nog beter is om de gedwongen bedrijfsbeëindiging te helpen voorkomen. We hebben daarvoor al de Borgstellingsregeling BMKB, maar de aanvraag verloopt erg stroef en banken blijken buitengewoon terughoudend.

Onrechtvaardig
Ondernemers hoeven niet gepamperd te worden: we houden niet snel ons handje op. Maar de val na het ondernemen is nu onrechtvaardig groot.

De afbeelding is een kaart uit de Tarrot en stelt de Hanged Man voor. Het is een teken van een volledig overgave aan de buitenwereld, zonder verwachting, zonder doel, zonder controle. Het absolute drama voor een ondernemer dus.

Advertenties

2 thoughts on “Ga niet langs Start. U ontvangt geen dividend!

  1. Pingback: Heeft de intrapreneur werkelijk de toekomst? « clearvision.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s