Trauma en sensatie

De diepbezorgde blikken van de elkaar innige omhelzende leden van het Koningshuis stromen al dagen via de media ook onze huiskamer binnen. Een week geleden maakte een sneeuwlawine van prins Johan Friso ineens wereldnieuws en van Lech tijdelijk hèt episch medisch centrum.

Gisteravond zond Eyeworks van Reinout Oerlemans, de new boy wonder van de mediawereld, twee weken eerder dan gepland de medical reality show “24 uur tussen leven & dood” uit op RTL4. De reacties uit de medische wereld waren vooraf terecht verbolgen.

Vanuit 35 grotendeels verborgen opgestelde camera’s speuren de medewerkers van Eyeworks opafgebroken naar geschikte drama’s in de spoedeisende hulp van het VUmc om een zo smakelijk mogelijke dis van bloed en wanhoop op te kunnen dienen. Hoegenaamd ter lering, maar overduidelijk ter vermaak.

Bizar, onsmakelijk en zo bleek gisteren tijdens de uitzending van Nieuwsuur ook ver over de rand van de medisch ethische normen. Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc was gisteren zelfs enige tijd sprakeloos, toen Marielle Tweebeeke hem confronteerde met meer dan één geval van patienten, die vooraf niet waren geïnformeerd over de filmactiviteiten.

Closeup 24 uurZo lieten de beelden van “24 uur” eerder die avond een man zien die keihard geschept was op zijn scooter. Volledig verward, hoofd in een nekkraag, ogen zo groot als tennisballen (overduidelijk van de angst) en hevig bloedend in het gezicht. De camera’s zoemen in om die angst nog maar eens flink te benadrukken. En ik denk: heeft dié man vooraf bewust toestemming verleend?! Ik voel me een voyeur. Wat een Godvergeten misselijkmakende televisie!

Niet geheel vreemd dat Geenstijl vandaag met een meer dan passende reactie kwam: “Brekend: Eyeworks filmt overlijden Friso“. Het vat het krankzinnige gebeuren van afgelopen week prachtig samen.

Dit gaat voorbij aan Big Brother .. dit is Sick Brother!

Update 24 februari 2012 17:59 – VUmc trekt zich terug. Einde 24 uur!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s