Ik ken jou (niet)!

Sinds enige tijd kamp ik met gezondheidsproblemen. Zo gebeurde het dat ik op mijn verjaardag (5 juni) in het ziekenhuis een behandeling onderging. In plaats daarover te mokken, bekeek ik de situatie van een positieve kant: de behandeling was mijn verjaardagskado, omdat het me een uitzicht gaf op een gezond leven.

Een vriend maakte laatst een opmerking bij een foto (zie afbeelding), die ik had geplaatst bij een artikel op Facebook waar ik verslag deed van het verloop van de behandeling: “Voor zo’n uitzicht moet je in de regel wel flink klimmen.”

Uiteraard begreep ik de essentie van zijn woorden: voor mooie uitzichten moet je soms duur betalen (lees: lijden). Maar klopte zijn aanname wel? Wie weet er immers wat er zich rechts van de foto bevindt? Het kan zo maar zijn dat er een touringcar staat met 50 Chinezen. En deze juichende man is gewoon heel brutaal over het hekje geklommen.

Zo heeft iedereen zijn/haar eigen perceptie. We zien immers steeds maar een fractie van de werkelijkheid en vullen dan razendsnel de gaten op met onze herinneringen en fantasie. Zo vormen zich (soms hardnekkige) vooroordelen.

Feit is dat ook mensen maar een fractie van elkaar te zien krijgen. De rest vullen we aan. En hoe priller de relatie, des te groter is de ‘rest’. Die dus meer iets zegt over onszelf dan over hen. Het zijn immers je eigen herinneringen en fantasie.

Pas dus op voor je iemand openlijk bekritiseert of juist toejuicht. Investeer tijd in het leren kennen van die ander, door open vragen te stellen. Maar blijf weg van de gemakzucht van vooroordelen: dat verdient die ander niet.

Voor mij was het plaatje puur symbolisch: een nieuwe kans (uitzicht) op leven in vrijheid (vrij van ziekte).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s