Tegenslagen overwinnen

Het leven kan soms aardig tegenzitten. Heel vervelend, maar de realiteit is dat er geen bergen zijn zonder dalen. Wellicht herken je je in één van de volgende situaties:

  • Je hebt een fietser zwaar aangereden met je auto. Als je in paniek belt met je verzekeringsmaatschappij blijkt dat je geroyeerd bent, omdat je ex de premies al maanden niet heeft betaald.
  • Kwiek stap je over die eeuwig rondslingerende skateboard van je zoon, maar je raakt toch net het randje. Je voelt je wegglijden, grijpt je ergens aan vast en trekt zo in je val het aquarium van 200 liter over je heen.
  • Je allergrootste klant mailt dat ze zelf hun faillissement hebben aangevraagd. Net nadat jij je krabbel hebt gezet voor de bouw van een toch al te duur pand. Je schiet spontaan in een catatonische stuip.
  • Je hebt als verrassing nèt een super-de-luxe vakantie geboekt naar Dubai voor je vriend(in) en jezelf, als zij/hij je belt dat jouw beste vriend(in) toch veel leuker is. En je dacht nog zo dat die annuleringsverzekering overbodige luxe was.
  • Je bent al te laat voor je sollicitatiegesprek en rent naar de parkeerplaats. Om te ontdekken dat je motor gestolen is. Als je terugkeert naar huis, blijken je sleutels nog aan de binnenkant van de deur te hangen.

Iedereen heeft zo zijn eigen verhalen. En we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om. De één stort in elkaar bij de eerste de beste tegenwind, de ander pas als zijn/haar ledematen een meter van de romp zijn verwijderd. Wat ons onderscheidt is veerbaarheid: de energie die we kunnen opbrengen om terug te keren naar de ruststand. Ik noem het bewust geen weerbaarheid. Uit het lood geslagen worden is een reuzenstap voorbij het kunnen verweren.

Als het iemand allemaal écht teveel wordt, dan lijkt het alsof niets en niemand je nog kan helpen. Het leven is gewoonweg te zwaar en gedachten aan een spoedig einde lijken zo gek niet meer. Vandaag had ik zo iemand aan de lijn.

Voor het verhaal noem ik deze persoon Johan. Want het gaat me niet om de persoon, maar om het verhaal. Ook al denkt ‘Johan’ daar natuurlijk heel anders over. Johan heeft 10 jaar geknokt voor het realiseren van een ideaal. Vlak voordat al dat werk zich had terugbetaald, werd hij getroffen door een hartaanval. Investeerders namen het heft in handen, plaatsten kennis en mensen buiten de organisatie en lieten het bedrijf op de klippen lopen. Johan zit na maanden revalidatie inmiddels thuis. Zonder werk, volledig ontgoocheld en met een enorme berg schulden. Het huis is net door de makelaar getaxeerd en moet worden verkocht. Eén hartaanval vernietigde het leven van deze hartstochtelijke ondernemer. Wat moet je dan?

Soms helpt het om in zo’n geval alles in een ander perspectief te zien. Ik zei: “Als je je leven ziet als een zware bal, die keer op keer, tot kotsen toe, spinnend om z’n as, volledig zinloos, met een krakende-koppijn-veroorzakende-kwak tegen een achterwand wordt gesmeten, dan mis je waar het om draait. Jij bent niet de bal. Jij bent de bowler. De bal is slechts een onderdeel van het spel. Neem eens wat afstand en bekijk het ‘spel van het leven’ als een bowler. Hoeveel paaltjes staan er nog en hoeveel zijn er om? Pas daar je nieuwe strategie op aan. Speel het spel, wees de bowler, niet de bal.”

Aan de andere kant van de lijn hoor ik tranen. Het blijft lang stil. Ik heb makkelijk praten met mijn zogenaamde wijsheid. Ook ik voel me regelmatig de bal en hoop dat iemand me dan uit de put helpt. Na een paar minuten krijg ik een snikkend bedankje. Het is niet nodig. Hoop alleen dat het iets verzacht. Ik leg de telefoon neer. Van binnen huil ik mee.

Onderstaande video is een prachtig voorbeeld van ‘niet bij de pakken neer’ te gaan zitten en het lot in eigen hand nemen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s